EN

A császár üzenete

rövidjátékfilm  |   ff  |   1975  |   49'

Franz Kafka azonos című novellája köré szövődik a történet, Berg színész fantasztikus és abszurd históriája. Kegyetlen, meghökkentő, szimbólikus események és képek. Az alkotók Kafka öntörvényű világát igyekeztek kifejezni a filmes eszközökkel. (MNFA)
A film alapjául szolgáló Kaffka-novella csak lehetőség arra, hogy a film is kiváltsa azt az izgalmat, amit egy üzenet híre vált ki. Így a film sem film a maga klasszikus értelmében, hanem a film híre, előzetese, és a JÖN, JÖN, JÖN feliratok között egyedül a főhős, a hírhozó körüljárása, bemutatása történik meg. (BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Najmányi László Operatőr: Dobos Gábor Forgatókönyvíró: Vágó: Mihályfi László Gyártásvezető: Fogarasi István Hangmérnök: Csonka Ferenc Szereplő: Breznyik Péter Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.