EN

Aszex

játékfilm  |    |   1989  |   0'

Egy Fogarasi István nevű producer filmet akar forgatni a Cicciolina-jelenségről, vagyis Staller Ilonáról, aki 21 éves korában hagyta el Magyarországot és Olaszországban híres-hírhedt pornósztár lett. Fogarasi lányokat válogat tehát a film főszerepére, majd a legjobb hármat Zebegénybe viszi, ahol a tanár úr felkészíti őket a szerepre. A legmegfelelőbbel, Kismercivel kiutaznak Rómába, s találkoznak Staller Ilonával. Cicciolina azonban nem hajlandó együttműködni sem a filmkészítésben, sem a sztárcsinálás reprodukciójában. Így készül el ez a film a Film helyett.(BE, MNFA)

ALKOTÓK

Rendező: Hartai László Rendező asszisztens : Kósi Tamás Operatőr: Dér András Forgatókönyvíró: Hartai László Vágó: Zádori Anna Gyártásvezető: Orosz Tibor Hangmérnök: Laczkovich Péter Dramaturg: Hartai László Zeneszerző: Zsoldos Béla Szereplő: Staller Ilona, Fogarasi István, Beke László, Lantos Mercedes, Ambrus Mercedes, Erőss Tamás, Nyakó Júlia, Behán Mária Gyártó: BBS, Mozgókép Innovációs Társulás

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.