EN

Lakihegyiek

dokumentumfilm  |   ff  |   1979  |   59'

A film bemutatja a lakihegyi, engedély nélkül létesített települést, az ott élők életét, helyzetét. A film alapjául Berkovits György: Világváros határában című könyve szolgált.(MNFA)
A filmben egy Budapest melletti, engedély nélkül kialakult településről, Lakihegyről van szó. Kiderül, hogy két Lakihegy is létezik, az egyik a volt urada­lom cselédházaiban, a másikat a vidékről felvándo­roltak maguk építették. A filmben több életsors bomlik ki, miközben a rendező egy tanácstagi jelö­lőgyűlés keretébe ágyazva bemutatja Lakihegyet. (BBS Katalógus 1961-91)

ALKOTÓK

Rendező: Berkovits György, Lugossy István Operatőr: Lugossy István Forgatókönyvíró: Berkovits György Vágó: Kabdebó Katalin Gyártásvezető: Bódis János Hangmérnök: Prohászka Béla Író: Berkovits György Gyártó: BBS

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.