EN

Volt egyszer egy légió...

játékfilm  |    |   1989  |   0'

Öt magyar férfi, volt idegenlégiósok, a nyolcvanas évek végén együtt felkeresik emlékeik színhelyeit, Franciaországot, Algériát és Indokínát. - 1948 őszén az osztrák menekülttáborban néhány fiatalember elhatározza, hogy beáll a Francia Idegenlégióba. Michel az egyezség ellenére csak később csatlakozik társaihoz. Barátja, Kicsi védelmezése miatt hamar büntetőszázadba kerül, majd az indokínai dzsungelben harcol. Kicsi itt pusztul, Michaelt lázas betegen egy fogolytáborba viszik, ahonnan elköt egy helikoptert, és menekül. A magyar határon azonban az ÁVÓ fogadja a volt légiósokat. BE

ALKOTÓK

Rendező: Ledniczky Márton Operatőr: Kardos Sándor, Mész András, Mertz Lóránd, Klöpfler Tibor Forgatókönyvíró: Ledniczky Márton, Kardos Csaba Vágó: Losonczi Teri Gyártásvezető: Ozorai András, Vaissaire Daniel Hangmérnök: Laczkovich Péter Díszlettervező: Bachmann Gábor Jelmeztervező: Király Tamás Dramaturg: Bikácsy Gergely Zeneszerző: Darvas Ferenc Szereplő: Cserhalmi György, Lebihan Samuel, Isa Amélie, Pick Mercure, Tarján Györgyi, Bubik István Gyártó: BBS, Budapest Filmstúdió Vállalat, FR3, MTV Fiatal Művészek Stúdiója, Cadrage S.A., La Sept Cinéma

A Balázs Béla Stúdió

A Balázs Béla Stúdió a magyar film megújításán dolgozó fiatal filmesek alulról jövő kezdeményezéseként jött létre 1959-ben. Az 56-os eseményeket követő kádári konszolidáció kultúrpolitikai támogatásával 1961-ben intézményesült.
A 70-es években a BBS már nem csak főiskolát végzett pályakezdő filmesek műhelye. Ebben az évtizedben a stúdió szenvedélyes elméleti viták terepe volt, ahol a kísérleti filmes, konceptualista irányzatoktól a társadalom megújítása, megváltoztatása iránt elkötelezett dokumentumfilmes megközelítésekig átfogó, progresszív műhelymunka folyt.
Az alapvetően avantgardista attitűddel szakítva, a 80-as években a BBS a korszakra jellemző „intézményesített struktúrán kívüliség” szabad szellemi tere volt, egyben a magyar videóművészet egyik jelentős műhelye, amely a demokratizálódási folyamat dokumentálásával jelentősen hozzájárult a magyarországi államszocializmus rendszerének leépítéséhez.
A 90-es évek kultúrpolitikai törekvései, megkérdőjelezve a BBS létjogosultságát, lassú sorvadásra ítélték a műhelyt. Utolsó produkcióját 2005-ben készítette, majd 2010-ben megszűnt.

A BBS Kutató Archívum

A BBS Kutató Archívum 2006-ban a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum együttműködésében jött létre. Az archívum célja a BBS filmjeinek és dokumentumainak minél szélesebb körben való megismertetése. A Műcsarnok könyvtárában őrzött elektronikus filmmásolatok és a BBS fennmaradt dokumentumai nem kölcsönözhetőek, hivatalos nyitva tartás idején a könyvtárban megtekinthetőek. A Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia.